Top 3 postări

miercuri, 20 martie 2013

Arta hoţiei sau de ce se fură orice in România (partea I)



Spun foarte clar de la inceput ca nu vreau sa denigrez imaginea tarii mai mult decat o fac "actorii" urmatoarelor randuri, ci doar sa prezint realitatea sau "adevarul gol golut" cum bine zicea Puya acum cativa ani.
Orice motiv ar avea, hotii stiu sa-si faca treaba si dispar tot felul de lucruri oricat de precaut ai putea fi. Principalele cauze sau minusuri ale societatii care determina furturile sunt:
-lipsa de educatie;
-inexistenta prevenirii acestor fapte, ci doar constatarea lor;
-situatia socio-economica a tarii.
Pe langa aceste cauze, probabil mai exista foarte multe altele care difera de la caz la caz.
Romania, tara majoritar ortodoxa este si tara in care hotii nu au frica de Dumnezeu.In Romania a fost posibil sa se fure un clopot vechi de 300 de ani si care cantarea 600 de kilograme pentru a fi vandut pe bucati la fier vechi. Tot aici au fost furate si moastele Sfantului Nectarie din Manastirea Radu Voda. Se pare ca totul era foarte bine pus la punct, destinatia moastelor fiind Germania.
Acum vreo 4 ani, patronul echipei Steaua Bucuresti, Gigi Becali, a patit-o si el. Fiindu-i furata masina , acesta a considerat ca e mai simplu sa-si recupereze singur masina. Actionand mai repede decat autoritatile competente, actualul parlamentar a fost in arest pentru o presupusa sechestrare a hotilor, in timp ce faptasii au ramas in libertate.
Doua cazuri recente din Iasi au fost cap de afis mai multe zile. Primul dintre ele, prezentat initial ca o pierdere s-a transformat peste noapte intr-un furt. Angajatul unui amanet din Iasi a furat treptat aproximativ o jumatate de kilogram de aur si a inchipuit un intreg scenariu pentru a iesi basma curata, insa ghinion...nu a mers planul cum si-a dorit.
Al doilea caz reprezinta mai presus de orice , o pierdere de patrimoniu, fiind furate statui aflate pe domeniul public. Hotii au mers in Parcul Copou cu un carucior in care au incarcat busturile oamenilor de cultura Nicolae Gane, Ciprian Porumbescu si Barbu Stefanescu Delavrancea. Apoi acestea au ajuns bucati la fier vechi. Se pare ca pierderea este de aproximativ 200000 lei , dar si mai dureros este faptul ca ele erau in parc de 93 de ani, perioada in care au trecut cu brio si unui razboi.

In alta postare voi aborda furturile facute cu ajutorul autoritatilor cand vine vorba de defrisarea padurilor, asfaltari, achizitii publice.

Niciun comentariu: