Top 3 postări

vineri, 3 aprilie 2015

Ce am invatat despre caratul mobilei

Stii cum se spune: pana nu dai cu capul de pragul de sus, nu inveti nimic. Degeaba iti spune lumea cu experienta tot felul de lucruri utile, tu nici nu asculti, ii consideri pisalogi, enervanti chiar. Aoleu, dar ce fricosi sunteti, nu puteti face nimic pur si simplu, fara sa va ganditi la ce probleme pot sa apara? Nu va e grea viata asa? Toti am fost copii sau tineri si am trecut, inevitabil, prin etapele astea. Mai apoi, cand incepi sa te lovesti, la randul tau de diverse obstacole, incepi sa intelegi ca ar fi bine sa gandesti inainte de a face orice, sa iei aminte si la sfaturile culese din experienta altora. Nu trebuie sa fii riguros, sa citesti din scoarta in scoarta normele de protectie a muncii, ca sa iti cari mobila. Dar trebuie sa gandesti inainte de a te apuca de treaba, si sa ai ca obiectiv doua principii: sa nu iti risti sanatatea si sa iti usurezi, pe cat posibil, munca.

Nici cei mai musculosi dintre culturisti nu au spatele din fier, coloana vertebrala din titan sau mai stiu eu ce. Mai mult, ei sunt instruiti si stiu ce pot face ca sa isi protejeze spatele, care e cel mai expus riscului de accidentare. Desigur, nu e singurul care are de suferit, dar sa zicem ca un deget strivit se reface cu mai putina suferinta decat spatele. Ca si restul lumii, am inceput sa fiu atent la detalii de siguranta si confort, de-abia dupa ce am avut dureri de spate, ca asa sunt oamenii? Noroc ca nu au fost grave, dar mi-am invatat lectia.


In primul rand, cand ridici obiecte grele, nu te apleci decat pe vine, si folosesti numai forta bratelor si a picioarelor. Ridici cu spatele drept, intotdeauna. Asta e o regula de aur! Nu te apleci indoindu-te, pentru ca atunci se creeaza o parghie, iar , ce sa vezi , cea care cedeaza este fix coloana vertebrala! Daca iti asumi asta, esti cel putin pe jumatate ferit de necazuri. Mai apoi, cand treci prin cadrul usii sau aproape de obiecte mari, pereti sau altele, fii atent la maini, sa nu ti le strivesti. Incearca sa nu faci miscari bruste, nu te grabeste nimeni! Si, evident, cand lasi un obiect greu la pamant, incearca sa nu ti-l pui pe picioare, ca doare al naibii de tare!

Mai apoi, foarte important de retinut (asta m-a ajutat enorm) este ca mobila nu trebuie neaparat carata ,pe sus. Obiectele mari si grele, daca nu pot fi demontate sau decizi ca nu le vei demonta (cum ar fi o biblioteca, sa zicem) pot fi mutate si prin alunecare. E extrem de simplu sa strecori sub lateralele de sprijin niste carpe sau bucati de mocheta, sau ceva care sa le faca sa alunece. Treaba se usureaza exponential, nu mai trebuie decat impinse, ceea ce e incomparabil mai usor. E aproape la fel de usor ca si cum ar fi pe roti! Acum nu mai sunt chiar atat de stresat, cand vine vorba de mutat, ba chiar prefer sa aleg partea de mobilier greu decat sa ma dedic impachetarii milioanelor de lucruri marunte de prin casa. Solutii pentru mutari mobila aici.

Niciun comentariu: